Hand turning a home thermostat knob to set temperature on energy saving mode. celcius units. Composite image between a photography and a 3D background.

Az okos otthonok világában, fűtésrendszerek tervezésénél egyre többen találkozhatunk egyedi kérésekkel, és főleg olyan igényekkel, amik már nem oldhatóak meg egy hétköznapi termosztáttal. A felhasználók többsége már a telefonról szeretné üzemeltetni készülékeit, ami alól már nem kivétel a hőszivattyús rendszer sem.

Kérjen ajánlatot, mi segítünk kiválasztani a megfelelő hőszivattyút!

A több zónás vezérlés, internetes elérhetőség lassan alap feltétel lesz (vagy már azzá is vált) a tervezés során. Na de milyen veszélyeket is rejt a túlszabályozott rendszer? Erre próbálunk magyarázatot találni…

Okos otthonaikban elsősorban arra törekszünk, hogy mindent egy helyről tudjunk irányítani, hogy mindenről azonnal információt tudjunk kapni, és lehetőleg baj esetén azonnali beavatkozás legyen elérhető. Ha a probléma azonban nem oldható meg egy egyszerű beállítás módosítással, akkor természetesen nem kerülhető el a személyes megjelenés, de ehhez első körben tudnunk kell, hogy egyáltalán mi a probléma. Na de hogyan láthatom a telefonomon, hogy mi történik a hőszivattyúmmal? A válasz egyszerű: kell egy okos otthon applikáció, ami kommunikál a hőszivattyúnk vezérlőjével. Ezek az applikációk, illetve okos rendszerek modbus protokollon keresztül tudnak parancsokat adni a hőszivattyú vezérlőjének, és hogy ez a kommunikáció meglegyen, ahhoz szükséges modbus kiegészítő vezérlés. Az általunk forgalmzott Mitsubishi, Fujitsu, vagy Fisher hőszivattyúknál ez szerencsére mind megoldott és elérhető.

Persze fontos, hogy a gépészeti kialakításnál is figyelembe vegyük, hogy épületünkben okos vezérlés lesz. S, hogy miért nem mindegy, hogy milyen felhasználás mellett építjük be hőszivattyúnkat? Nos, erre egész egyszerű a magyarázat. Amennyiben a rendszerünkből hiányozna a puffer tartály, mert eredetileg arra gondoltak a tervezéskor, hogy egy darab központi termosztáttal, és csak padlófűtéssel lesz elegendő mennyiségű víz, valamint tömegáram a megfelelő működéshez, akkor megspórolhatunk nagyságrendben 3-400.000 forintot. Azonban ha zóna vezérlés, több termosztátos rendszer az igény, akkor a puffer tartály elhagyása problémákat tud okozni a hőszivattyú működésében. Főleg átmeneti időszakban túl sok ki/be kapcsolást eredményez, ha csak 1-2 zóna kér fűtési igényt. Ebben az esetben a hőszivattyú nem tud kellően visszaszabályozni, és többletfogyasztást is okozhat a nem kellően átgondolt gépészeti kapcsolás.

Cégünk nem csak a hőszivattyúk telepítésével és beüzemelésével foglalkozik, hanem rendszer szinten adunk kész csomagot.

Írjon nekünk az info@futesem.hu email címre, vagy töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, hogy elkészíthessük ajánlatunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük