Sokan kérdezik tőlünk, hogy a meglévő fűtésrendszer átalakítható-e hőszivattyús technológiára. A válasz egyszerű: igen, ha a hőleadó felület is lehetővé teszi.

A hőszivattyús rendszerek köztudottan alacsony hőmérsékletű fűtésrendszereknél tudnak kellő hatékonysággal működni. De mi számít alacsony hőmérsékletű rendszernek? Nyugodtan kijelenthető, hogy akár az 50-55°C-os fűtési vízzel működtetett radiátoros rendszer is hőszivattyúzásra alkalmas lehet. Az épület hőtechnikai jellemzőiből könnyen kiszámítható, hogy mekkora a valós hőveszteség, és azt mekkora teljesítményű hőszivattyúval tudjuk mindenfajta külső tényező – mint például a kiegészítő elektromos fűtéspatron – segítsége nélkül kifűteni tisztán hőszivattyús technológiával. Az általunk forgalmazott Mitsubishi, Fujitsu, vagy Fisher hőszivattyúk is képesek akár 60°C-os víz gyártására. A COP érték ekkor ugyan kevesebb, mint padlófűtés, vagy mennyezetfűtés esetén, ahol már a 35°C-os víz is elegendő ahhoz, hogy kellemes komfort érzet alakuljon ki otthonunkban. De nem kell csüggedni, hiszen radiátoros fűtés esetén a fogyasztás bizony picivel több lesz, mint ha alacsonyabb hőmérsékletű vízzel fűtenénk, de még így is jóval kedvezőbben alakul, mint pl gázkazánnal.

Tegyük fel, hogy az épület elfogyasztott egy évben közel 2500m3 gázt. Gyorsan kiszámítható, hogy az mekkora költséget jelent Ft-ban, ugyanis a a fűtőértéket figyelembe véve ez azt jelenti, hogy nagyságrendben 85 000 MJ fogyasztásunk volt egy évben. A jelenlegi szabályozások szerint a kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára januártól bruttó 2,865 forint/MJ. A lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár pedig 22,002 forint/MJ. Azaz, 2500m3 gáz fogyasztásakor az épület fűtési költsége a összeállna a 182 343 Ft kedvezményes árból, plusz 469 852 Ft piaci árért vásárolt összegből.

Ehhez képest, ugyanennél az épületnél a fogyasztás, hőszivattyús technológiával, radiátoros fűtés esetén, 55°C-os víz gyártása mellett, „H” tarifás óráról működtetve mindösszesen 180 000 Ft-ból megoldható.

Kérje ingyenes ajánlatunkat ide kattintva!! Mutatjuk a megoldást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük